OARE O SA MAI AUZIM DE ASA CEVA IN CASELE NOASTRE ROMANESTI ?
"Am găsit, într-un vechi "carnet de bal" lista pentru masa de
Crăciun, anul 1937, listă făcută de dom' Pascale, negustor şi meseriaş
cinstit şi stimat din Obor şi de doamna sa Uţa, băcăniţă cu marfă bună
şi ieftină dar şi proprietară a multor terenuri din jur, aflate pe foaia
de zestre - de pe Maşina de Pâine, numărul 52, lângă Fabrica de
sifoane, la bariera Oborului. Pe la ora 13, în ziua de Crăciun, se strângeau musafirii: d'alde
Malaxa, Asan şi Predoleanu, boierii Şerbănescu, Florescu şi Ştefănescu ,
generalul Petroff, avocatul Petrovicescu, ambasadorul X şi consul Y. Întâi se servea domnilor care se aşezau la masa uriaşă de 24 de
persoane, cu farfurii de porţelan de Bavaria cu două spade, albastre,
încrucişate, şi tacîmuri de argint sterling, englezeşti, se servea alune
sărate şi ţuică de Văleni. Doamnele se învârteau pe la bucătării, "îşi
pudrau nasul" iar copiii deschideau cadourile aflate sub Pomul de
Crăciun. Apoi doamnele, vesele şi foarte bine dispuse cu mastică de Chios - începeau să umple masa. Ouă umplute, cu o pastă al cărui secret s-a pierdut, dar cred că
era pe bază de ficat de pasăre, unele poate şi cu anşoa, decorate cu
frunzuliţe de pătrunjel sau murături, roşii umplute cu brânză de vaci de
la olteni, mezeluri, neapărat salam de Sibiu, ghiudem, babic, kaizer,
trei-patru feluri de brânzeturi, cașcavaluri, Camembert. Totul aşezat
pe platori mari de alpaca argintată! Măsline naturale marinate, nu din cele negre. Se aduceau sticlele de ţuică, neapărat de Văleni şi Piteşti. Apoi venea marea salată de beuf, făcută din maioneză pregătită în
casă cu ouă de la Săruleşti şi cu un ulei special adus din Albania, nu,
nu ulei de măsline, altceva, dar nu se mai ştie calitatea în ziua de
astăzi! Cu o cruce mare, roşie, din murături roşii, gogoşari, peste
maioneză strălucitoare. Pâine albă şi neagră, de pe Lizeanu. Erau la rând, tremurând de nerăbdare, piftia de porc şi de curcan cu murături şi felii de ou în aspic. Apoi se făcea o mică pauză, domnii vorbeau de afaceri, politică şi curse de cai, iar doamnele despre modă, copii şi actori. Iarăşi doamnele se ridicau de la masă, evacuau farfuriile şi
platourile folosite, ca să apară cu alte bunătăţi: icre şi
pescărie. Icre de Manciuria şi Beluga (negre) şi autohtonele icre
de ştiucă. Cu lămâi frumos tăiate, în spirale şi la icrele negre se mai
adăuga unt de Sinaia şi gălbenuş tare de ou. Pâine prăjită, de la
cuptorul de pe Zece Mese. Apoi urmau şalău cu maioneză în sos alb de lămâie şi somn la grătar. Se servea un vin alb sec, Fetească.Se mai făcea o pauză, bărbaţii jucau table sau stos, iar doamnele
îşi scoteau pantofii înalţi ca să încalţe papuci de blană, de la Braşov. La un moment dat gazda întreba: "Măi băieţi, dar vouă nu vă este
foame?" Semn pentru aducerea celor trei sute treizeci şi trei de
sarmale. Cu mămăliguţă făcută cu lapte din mălai de moară de piatră
şi smântână tot de la olteni. La sarmale mai apăreau pe masă şi
două-trei feluri de muştar, hrean şi alte mirodenii de dres gustul, după
poftă. Cine voia putea lua, înaintea sarmalelor, o ciorbică de
perişoare sau o supă de pui! Apoi fără întrerupere, apăreau fripturile de porc, curcan şi
vânat, cartofii prăjiţi pai, franţuzeşte, murăturile de multe feluri,
gogonele, castraveţi, gogoşari. Apoi mici bucăţele de cârnat, ficat,
rinichi, şorici, lebăr, caltaboş, mititei, pomana porcului! Două feluri
de vin roşu, sec, Băbească şi Pietroasele. Pentru copii se făcea un meniu separat, cu piure şi şniţel vienez! Cine voia, comanda o cafea, făcută neapărat din cafea braziliană de
la "Armeanul". Doamnele preferau o ciocolată caldă cu frişcă atunci
bătută! Se mai sta şi se mai discuta preţ de la vreo oră, se puneau la cale
logodne şi încuscriri, călătorii şi vacanţe. Undeva, în salonul mic, se
auzea un patefon iar domnii invitau doamnele la dans! Apoi începeau să fie aduse fructele şi dulciurile, toate odată, ca
să aleagă omul şi să se sature numai văzându-le! Portocale, mandarine,
banane, ananaşi, mere, pere şi un... pepene! Urmau cozonacii, imenşi, parfumaţi, plini de nucă, stafide şi de
cacao. Rahat nu se punea pe atunci! Vinul se schimba cu dulcele Cotnari! Fursecuri de multe feluri şi mărimi, prăjituri făcute numai în
casă, cu gust fantastic, cum nu se mai fac, două torturi, mereu două. Un
tort pentru Prunc şi unul pentru Mama Lui, Fecioara Maria! Apoi urma dansul, "konga" în toată casa, cadourile trăznite pe care
şi le făceu unul altuia mesenii, jocuri de societate, glume, bancuri,
păcăleli, "mima" etc. Oamenii chiar se distrau cât puteau şi râdeau în
hohote! De Crăciun nu se bea şampanie... doar de Revelion! Pe la ora zece noaptea se aducea o a doua cafea, semn că musafirii trebuie să se cam ducă pe la casele lor. A doua zi, prin curier, dom' Pascale şi coniţa Uţa primeau carţile de vizită ale mesenilor cu câte o scrisoare de mulţumire în care se arăta cât de bine s-au simţit..." Craciun fericit cu sanatate si voie buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu