UA-37300520-1

sâmbătă, 16 februarie 2013

TEORIA FORMELOR FARA FOND

Cred ca atunci cand a scris aceasta teorie, Titu Maiorescu nu s-a gandit ca va fi de actualitate si dupa aproape 150 de ani. Ma intreb daca ar fi fericit sau trist sa constate ca teoria lui se potriveste si acum societatii romanesti din zilele noastre. Unii romani sunt ca "sugativa", adopta tot ce este strain, doar din ideea, instapanita de mult timp ( idee gresita, de altfel), ca tot ce vine de "dincolo" este mai bun decat ce avem noi. Eu nu zic sa nu preluam anumite lucruri care sunt benefice, dar chiar tot???? De exemplu, de ce sa preluam Ziua Indragostitilor cand avem si noi Dragobetele???? De ce sa folosim anumite cuvinte direct in engleza, franceza, italiana sau spaniola, cand avem si noi corespondentul lor in romana??? De ce sa imbracam anumite haine, desi nu ne vine bine cu ele, doar pentru ca sunt la moda???? Teoria formelor fara fond a coborat si in strada, in familie, peste tot. Copiera celorlalti cred ca a devenit un sport national. Daca vecinul isi cumpara o masina, hai sa ne luam si noi o masina. Daca X isi face pagina de facebook, hai sa ne facem si noi, daca Y merge in Elvetia, hai sa mergem si noi si exemplele pot continua la nesfarsit. Ma intreb: ce exista pozitiv in a copia pe ceilalti??? Stimuleaza competitia??? Evident ca cel care este copiat se simte bine, se simte un etalon pentru ceilalti.Se gandeste: "Uite, mi-a copiat ideea, deci sunt cineva!" Dar atentie pe cine copiem, haideti sa copiem modele pozitive, de la care avem de invatat si care ne ajuta sa ne imbogatim spiritual! S-a tot vorbit, se vorbeste si se va mai vorbi despre generatia "copy-paste". Nu cred ca ar trebui sa mire pe cineva aparitia acestei generatii atata timp cat plagiatul e promovat in societatea noastra de oamenii pusi sa conduca destinele Romaniei: Victor Ponta, Ecaterina Andronescu, Elena Udrea, etc.Ingrijorator este ca aceasta generatie "copy-paste" va conduce Romania in viitor. Cum o va conduce? Ramane de vazut. Nu toti tinerii romani fac "copy-paste". Avem tineri inteligenti care studiaza la univesitati de prestigiu din tara si din lume si care vor sa ramana sau sa se intoarca in tara pentru a contribui la progresul Romanie Eu oricum raman increzatoare in viitorul Romaniei si sper sa ajung sa ma bucur de o batranete linistita in Romania si de o pensie buna platita de mult blamata generatie "copy-paste!" :)))

2 comentarii:

  1. Sunt multe de spus vis-a-vis de ceea ce ati scris...eu cred ca principalul aspect care trebuie schimbat este atitudinea. Sunt tineri romani care ar putea schimba lucrurile dar sunt dati la o parte de fosilele batrane care nu se mai satura sa detina controlul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Cristian si pot sa iti spun ca cel mai greu lucru e sa schimbi mentalitatea oamenilor.. M-am confruntat cu aceasta problema in anii in care am fost profesoara in Romania. Si una dintre aceste mentalitati invechite e ceea ce ai spus tu: credinta ca cei batrani sunt cei mai buni sa conduca, pentru ca, vezi Doamne, au experienta de viata. Nu zic ca nu au, dar trebuie sa le dam o sansa si tinerilor sa se afirme. Si chiar daca acesti tineri vor mai si gresi, ei trebuie sprijiniti, incurajati, nu dati la o parte. Din greseli invata omul, spune o vorba romaneasca si asa este. Deci, parerea mea: in Romania, trebuie sa se schimbe mentalitatea oamenilor!

      Ștergere